Home / Inspiratie / Vergeet de verlichting bij je badkamerrenovatie niet!

Vergeet de verlichting bij je badkamerrenovatie niet!

Een nieuwe douche, nieuwe tegels of wastafels, het zijn vaak de eerste zaken waar we aan denken bij het renoveren van een badkamer, maar de verlichting, die wordt vaak over het hoofd gezien. Toch begint een sfeervolle badkamer vaak bij de juiste verlichting. Wij geven je alvast wat tips mee voor de perfecte badkamerverlichting.

Stel je verlichting samen uit de 3 verschillende types

De algemene verlichting wordt aangesloten op de hoofdschakelaar. Meestal gaat het hier om inbouwspots en centrale armaturen. Probeer met deze verlichting donkere hoekjes te voorkomen en witte, heldere lampen die aansluiten bij daglicht zijn altijd een verstandige keuze.

De taakverlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taakjes zoals maquilleren of scheren zorgvuldig kan uitvoeren. De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.

Met de sfeerverlichting leg je je eigen accenten al vormen kaarsen een dankbaar alternatief. Dimbare accentverlichting is hier de meest gekozen optie.

Stel een lichtplan samen

Bij RenoZen helpen we je met alle plezier met je lichtplan. Door het maken van een schets kom je te weten hoe je sfeer gaat brengen in je badkamer.

Kies de juiste armaturen

Een badkamer is vochtig, dus je armaturen mogen niet gaan roesten of afschilferen. 12 volt verlichting kan binnen de 60 cm rond het bad of douche, maar de transformator past daar natuurlijk niet. Voor de volledigheid geven we nog even wat richtlijnen mee die het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties) bepaalt rond badkamerverlichting.

Zone 0: Onderdompeling (bv. in bad)

Hier moet de badkamerverlichting gevoed worden met een spanning van maximaal 12V en een IP-classificatie van IPX7.

Zone 1: Frequent contact met stralend water (bv. douchewand)

Voor badkamerverlichting met een stroomtoevoer van 12V of hoger moet je armaturen kopen met een minimum waarde van IPX4.

Zone 2: Contact met spattend water (bv. naast douche)

Ook hier geldt een IP-minimum van X4.

Zone 3: Geen contact met water (bv. Algemene verlichting)

Hier maak je best gebruik van verlichtingsarmatuur vanaf IPX1.
 

Uiteraard kan je op RenoZen rekenen op je hierbij bij te staan. Je badkamer renoveren met de gepaste verlichting? Contacteer ons voor advies op maat

Badkamer renovatie verlichting

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rond badkamerrenovatie

* Verplichte velden